مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران گفت: طرح تشکیل کمیته صیانت از آراء از سوی یک جناح سیاسی بیش از آنکه ناشی از نگرانی از سلامت انتخابات باشد نشانگر نگرانی از شکست در انتخابات است تا قواعد بازی را بر هم بزند.
عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران که درخصوص طرح دوم خردادهای برای تشکیل کمیته صیانت از آراء با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس گفت و گو میکرد اظهار داشت: بر اساس قانون نظارت بر انتخابات از طریق 2 مکانیزم رسمی (درون ساختاری) و غیر رسمی (برون ساختاری) و از چند وجه صورت میگیرد و در واقع هم نهادهای حاکمیتی و هم نهادهای مدنی این فرآیند را رصد میکنند.
وی افزود: مکانیزم رسمی ناظر بر انتخابات در برگیرنده نهادهای چون شورای نگهبان قانون اساسی و هیئت نظارت و معتمدین است و مکانیزم غیررسمی متشکل از نمایندگان کاندیداها نمایندگان احزاب و اصحاب رسانهها است که هر دو ساختار کارنامه حائز اهمیتی در این زمینه از خود ارائه دادند.
این پژوهشگر و روزنامه نگار اظهار داشت: در عرصه انتخابات همواره شاهد برخی بداخلاقیها هستیم که ناشی از عدم پذیرش آرای مردم است که اگر در انتخابات همراه ما باشند. افراد فهیمی هستند و انتخابات سالم برگزار شده و مکانیزم نظارت را درست می دانیم.
سلیمینمین افزود: اگر نتیجه انتخابات به نفع ما نباشد همه نقاط قوت و نکات مثبت تبدیل به نکات منفی و ضعف میشود و دلیل این کج اندیشی آن است که نمیخواهیم بپذیریم مردم نسبت به برخی رفتارها و موضوعات حساس هستند که بی توجهی به آنها سبب رویگردانی توده مردم از ما شده و حقیقت نمیخواهیم شکست را بپذیریم.
وی اضافه کرد: اگر معتقدیم مکانیزم نظارت به لحاظ درون ساختاری کفایت نمیکند و نظارت بر انتخابات باید تقویت شود این کار باید از طریق روال قانونی صورت گیرد و فرایندی ایجاد شود که همواره جاری و ساری باشد و همگان به طور مساوی مشمول آن قرار گیرند.
«اگر قرار باشد یک جناح سیاسی به بهانه تقویت نظارت در انتخابات ابزاری ایجاب و از آن برای راه اندازی جنگ روانی استفاده کند نه نظارت تقویت میشود و نه این کار نفعی برای ملت دارد»
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران گفت: طرح تشکیل کمیته صیانت از آراء که توسط یک جناح سیاسی مطرح و پیگیری میشود بیش از آنچه ناشی از نگرانی از سلامت انتخابات باشد نشان گر نگرانی از شکست در انتخابات است.
سلیمی نمین افزود: طراحان این پروژه تلاش میکنند تمهیدی برای بعد از انتخابات بیندیشند که در صورت شکست به مردم و جامعه القاء کنند انتخابات سالم و عادلانه نبوده و رقابتی برگزار نشده و در واقع قواعد بازی را بر هم بزند.
وی ادامه داد: از هم اکنون میتوان دید برخی برای مشوش کردن افکار عمومی بهانه تراشی می کنند که بسیج اقشار که فاقد هویتی نظامی هستند نباید و نمیتوانند در انتخابات ایفای نقش کنند. در حالی که قانون منعی برای فعالیت سیاسی بسیجیان عادی تعیین نکرده است.
«امروز بسیاری از اقشار جامعه مانند کارمندان، کارگران، فرهنگیان، دانشگاهیان، کشاورزان، روحانیون، کسبه، صاحبان مشاغل آزاد، حتی مدیران ما بر اساس اعتقاد به قانون اساسی و آرمانهای انقلاب اسلامی به منظور آمادگی جهت مقابله با دشمنان دوره های آموزشی دفاعی را میگذارنند تا در مواقع تهدید از کشور دفع خطر کنند»
این پژوهشگر و روزنامه نگار گفت: کسانی که بر اساس دیدگاه غیرقابل پذیرش بر عدم دخالت اقشار مردم به بهانه حضور آنها در ارتش 20 میلیونی اصرار دارند در اقدامی تامل برانگیز برای افزایش محبوبیت کاندیدای خود در جامعه، خبر دیدار فرماندهان سپاه با نامزد دلخواهشان را در رسانههای مطبوع تیتر میکنند و آن را اقدامی پیروزمندانه و افتخار آمیز میدانند.
سلیمی نمین افزود: آنها به خاطر آنکه به دلیل این رفتار ناشایسته و دو گانه مورد مواخذه مردم آگاه قرار نگیرند در انتهای خبر خود میگویند که منظور فرماندههان سابق و بازنشسته است و با این روش هم خود را میخواهند توجیه کنند و هم به دنبال ابزاری از سپاه هستند و این کار را بدون اشکال میدانند.
وی خاطر نشان کرد: اگر یک بسیجی به کاندیدای آنها رای بدهد انسانی فهیم است که فعالیت سیاسی و حضور او در صحنه انتخابات بسیار خوب و ضروری است و این کار را به خلاف قانون نمیدانند اما اگر همان برادر برای کاندیدای دیگری فعالیت کند فردی جاهل و بازی خورده و سطحی است که اقدام او مصادق بارز دخالت در عرصه سیاست و انتخابات و نامشروع و خلاف قانون است.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران با اشاره به برخورد دو گانه افراطیون دوم خرداد با موضوع سلامت انتخابات اظهار داشت: در انتخابات گذشته برخی افراد با آنکه امور اجرایی دست هم حزبیهای آنها بود و رئیس جمهور وقت و وزیر کشور او و رئیس ستاد انتخابات صحت انتخابات را تائید کردند، مدعی بودند بر اثر غفلت آنها آراء عوض شده و چون حاضر به پذیرش شکست نبودند انتخابات را مخدوش کردند.
«اکنون نیز به نظر میرسد ائتلافی میخواهد در صورت شکست در انتخابات آینده علیه رقیب خود جو روانی ایجاد کند که در صورت پیروزی رقیب مشروعیت انتخابات را زیر سوال ببرد»
این پژوهشگر و صاحب نظر و کارشناسان مسائل سیاسی گفت: از نظر عقلی به نفع کشور نیست که در سلامت انتخابات تشکیک ایجاد کنیم و به اعتبار رئیس جمهوری که باید با پشتوانه ملی در صحنه های داخلی و خارجی دیدگاهها و برنامههای خود را عملیاتی کند لطمه وارد کنیم و او را نماینده بخشی از جامعه بخوانیم و بدانیم.
سلیمی نمین افزود: طرح بخش مسائل درباره سلامت انتخابات نشان میدهد که طراحان این مسائل دغدغه سلامت ندارند بلکه به دنبال ابزاری برای توجیه شکست خود هستند و حاضرند در این مسیر مصالح ملی و منافع عموم مردم را قربانی مطامع شخصی و جناحی کنند.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران گفت: بررسی انتخابات در ادوار گذشته به خوبی نشان می دهد که در زمان حضور عوامل و عناصر یک جریان سیاسی و یا یک حزب در وزارت کشور کاندیدای جناح و حزب مقابل رای قاطع آورد و در دوره بعد کاندیدای جریان حاکم پیروز انتخاب شده است.
سلیمی نمین با تاکید بر اینکه در انتخابات ایران امکان دخل و تصرف در آرای مردم وجود ندارد، افزود: هنگامی که در دولت هاشمی رفسنجانی مسئول برگزاری انتخابات محمدعلی بشارتی بود، خاتمی به عنوان رقیب ناطق نوری رئیس جمهور شد و در زمان دولت خاتمی که موسوی لاری عهده دار برگزاری انتخابات بود، احمدی نژاد به عنوان رقیب هاشمی رفسنجانی بر کرسی ریاست تکیه زد.
وی تصریح کرد: مجریان انتخابات زیر نظر ناظران شورای نگهبان عمل میکنند و عملکرد آنها از چشم نهادهای نظارتی غیر رسمی نیز مخفی نمیماند و بی تردید کارنامه انتخاباتی نظام درخشان و مکانیزم حاکم بر انتخابات کارا و دقیق است و جای نگرانی نیست.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران گفت: حضور مردم در انتخابات نشان میدهد جامعه نسبت به سلامت انتخابات تردید و دغدغه ندارد که حال بخواهیم با کار ویژه این نگرانی را رفع کنیم در غیر این صورت باید همه کشور برای تقویت مکانزیم انتخابات وارد صحنه میشدند.
سلیمی نمین افزود: مدعیان سلامت انتخابات دچار سردرگمی و تناقض آشکار شدند و از یک سو سخن از ایجاد ابزاری برای تضمین سلامت انتخابات به میان میآوردند و از سوی دیگر بیش از پیش در این زمینه فعالیت و سرمایه گذاری میکنند.
وی ادامه داد: واقعیت این است که مکانزیم موجود در عرصه انتخابات سلامت آن را تضمین میکند و در غیر این صورت هیچ انسان عاقلی برای آنچه که مورد تردید اوست و از یا از نتیجه بخشی آن اطمینان ندارد میلیون ها تومان هزینه نمیکند.
«ریسک پذیری و سرمایه گذاری کلان احزاب و گروها در انتخابات بیانگر آن است که آنها در خلوت خود نسبت به برگزاری انتخابات سالم و صیانت از آرای ملت بر اساس ساخت موجود ایمان دارد ولی در جلوه برای گریزی از واقعیت قواعد بازی را زیر پا میگذارند و با بهانه جویی و بد اخلاقی کام ملت را تلخ میکنند»
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران گفت: وقتی آحاد ملت مسئولیت پذیر وارد عرصه انتخابات میشوند و تلاش فوق العاده از خود بروز میدهند تا اقتدار ملی را به منصه ظهور برسانند، نباید عدهای این تلاش را با بداخلاقی و تضعیف منتخب ملت مخدوش کنند.
سلیمی نمین افزود: انتخابات عرصه محک زدن خودمان است که متوجه شویم دنیا طلبی و قدرت طلبی و قربانی کردن مصالح ملی پای منافع حزبی و گروهی است در منظره مردم ناپسند است و کسی که مرتکب این گونه اعمال شود در بین توده ها جایی ندارد.
وی اضافه کرد: امروز حتی افراد عادی جامعه برای خود تحلیل و نظر دارند که آن را به راحتی تغییر نمیدهند و اگر عملکرد ما مثبت بود و مورد اقبال آنها قرار گرفتهایم وهی سعادت و گرنه باید به جای آنکه مردم و قانون و برگزار کنندگان انتخابات را زیر سوال ببریم باید خود را اصلاح کنیم.
این پژوهشگر و کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: کسانی که نظر مردم را محترم نمیشمارند و اصرار میکنند مردم باید به آنها رای بدهند و آنها را بر اریکه قدرت بنشانند به طور طبیعی با واکنش منفی تودهها مواجه میشوند و اگر کسی که دست رد به سینه آنها زده شد به شعور ملت توهین کنند فقط شرایط خود را بدتر میکنند.
سلیمی نمین در پایان گفت: توهین به ملت و اتهام ناآگاهی به آنها و مخدوش کردن زحمات حافظان این مرز و بوم به بهانه صیانت انتخابات در شان ملت بزرگ ایران نیست و آنها که این رویه را پیش گرفتند بهتر است در افکار رفتار خود تجدید نظر کرده و واقعیت را بپذیرند و به رای ملت تن دهند.